Sunday, 2 February 2020

SATU RINGGIT SATU RASA 2020 @ MATIC


Assalammualaikum dan Salam Manis....

SATU RINGGIT SATU RASA 2020 !!!!!!

Makanan tradisi dan kesukaan rakyat Malaysia sekali lagi dipromosikan dan kali ini karnival SATU RINGGIT SATU RASA 2020 mengambil tempat untuk mempopularkan lebih 100 menu makanan dan kuih-muih tradisi Malaysia. 


Penganjur SATU RINGGIT SATU RASA : G312B VENTURE (M) SDN BHD dan wakil MATIC sewaktu sidang media pelancaran karnival.

Sesuai dengan temanya, SATU RINGGIT SATU RASA , ya!! dengan bayaran " SINGGIT " je, kita boleh rasa pelbagai menu best di Malaysia tercinta ini.

Mesti kuantiti nya sikit kan? walaupun harganya RM1, portion nya kecil tetapi kualiti dan keenakan rasanya tetap menjadi elemen no1 yang wajib ada dalam setiap menu. So, kalau tak cukup satu... belilah banyak sikit... hehhehe


" kau bayar RM1 ko boleh makan nasi lemak!
   mu bayar RM1 mu boleh makan nasi dagang!
   hang bayar RM1 hang boleh makan laksa!
   aku bayar RM1 aku dapat makan satay!
   kamik bayar RM1 kamik makan roti canai!
   you pay RM1 you get teh tarik! "


Menu- menu seperti Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Nasi Lemak, Satay, Roti Canai, Laksa, Kuih-muih, dan minuman kegemaran malaysia seperti Teh Tarik serta Buah-buahan Tempatan Malaysia seperti Mangga, Jambu Batu, Tembikai dan Nenas menanti pengunjung untuk dinikmati hanya dengan RM1 sahaja bagi setiap menu yang dipilih.

kuih muih bukan rm1 satu ye,, itu hanya packing untuk tester sewaktu pelancaran karnival.

Antara menu-menu yang akan dijual nanti... 
SATU RINGGIT SATU RASA 2020 bukan sahaja karnival makanan malah pengunjung juga akan dihiburkan dengan pelbagai aktiviti yang telah diatur seperti :

==> Pertandingan Menarik Teh ( Teh Tarik )
==> Mengubah Buah-buahan 
==> Mengupas Nenas
==> Demontrasi Masakan Tradisi
==> Persembahan Muzik Tradisional
==> Persembahan Tarian Kebudayaan

 

Pelancaran SATU RINGGIT SATU RASA 2020
Pusat Pelancongan Malaysia ( MATIC ) , Kuala Lumpur adalah lokasi pertama yang harus dituju untuk SATU RINGGIT SATU RASA 2020. MATIC yang menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara adalah lokasi yang strategik dan kedudukannya di tengah ibukota KL sangat mudah di akses dan kemudahan parking disediakan. Tak mau memandu ke Matic, naik je LRT turun di KLCC dan jalan kaki 5 minit dah sampai. Tak pun boleh naik Monorel turun di station Bukit Nenas, jalan 2 minit sampai Matic. Naik Bas GOKL yang free tu pun boleh sampai Matic.

Inilah bangunan Pusat Pelancongan Malaysia ( MATIC )



SATU RINGGIT SATU RASA 2020 di MATIC akan dihiasi dekorasi menarik dengan penggunaan buluh, prop serta peralatan tradisi lainnya bagi memberikan mood kepada acara ini seolah-olah kita berada di kawasan perkampungan dan didalam kebun atau dusun buah-buahan di tengah-tengah kota Kuala Lumpur ini.

 

Maka itu, sila ingat info ini dan sila lah datang beramai-ramai...

SATU RINGGIT SATU RASA 2020.

Tarikh     : 27 FEBRUARY hingga 1 MAC 2020.

Tempat   : Pusat Pelancongan Malaysia ( MATIC ) , Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Masa       : 9.00 pagi hingga 10.00 malam.


JOM MAKAN ... hanya dengan SATU RINGGIT !!!!


Sukacita,

AYIE.



















Wednesday, 4 December 2019

BEAUTIFUL TERENGGANU : TERRAPURI HERITAGE VILLAGE



Assalammualaikum & Salam Manis.....

TERRAPURI HERITAGE VILLAGE ialah lokasi terakhir dan tempat beradu Ayie untuk trip Terengganu kali ini. Terletak di Kg Mangkuk,Penarik, Terengganu, Terrapuri Heritage Village adalah suatu tempat istimewa dan klasik.



Terrapuri Heritage Village merupakan sebuah resort peranginan yang dibina berkonsepkan pemuliharaan dan pemulihan rumah-rumah kayu klasik melayu lama. Terrapuri yang bermaksud " The Land Of Palaces " atau " Tanah Istana " ini mempunyai 29 unit vila antik yang berusia lebih dari 100 tahun dengan reka bentuk rumah warisan ini diilhamkan dari istana Terengganu pada abad ke 17. Seni bina melayu lama menggunakan kayu Cengal dan dibina menggunkan teknik " tangam " iaitu tanpa menggunakan paku. Resort warisan ini terdiri daripada rumah-rumah kayu klasik yang di jadikan tempat penginapan , galeri , bilik mesyuarat , spa , halaman , ruang makan peribadi , bilik membaca , dan kedai cenderahati.


Tiba untuk pertama kali nya di hartanah ini, ciri-ciri melayu klasik bak istana di zaman silam dapat dilihat bermula di pintu masuk yang bergerbang dan kawasan sekitarnya. Seni bina kerajaan melayu lama warisan kita ini teguh berdiri di Terrapuri Heritage Village. Terdapat satu kolam mandi besar di tengah-tengah Terrapuri untuk tetamu yang menginap di sini. Mandi kolam dengan permandangan yang indah pasti menjadi kenangan manis.


Kunci sudah diberi, apalagi patik mohon berundur untuk melihat kamar beradu. Rumah klasik yang menjadi tempat tidur Ayie malam itu ialah Rumah Seberang Takir. Rumah-rumah klasik di Terrapuri ini dinamakan dengan nama-nama lama dan berdasarkan tempat rumah ini diperolehi. Rumah-rumah lain namanya seperti Rumah Paloh , Rumah Kedai Buloh , Rumah Nibong dan banyak lagi.



Melangkah masuk ke rumah, dekorasi dan penggunaan barangan antik kemelayuan nampak mewah dengan katil tradisional king saiz siap bertirai kelambu kemas tersedia. Menjenguk ke kamar mandinya, wow.... gabungan klasik dan moden. Lengkap dengan bathtub , air panas , shower dan kain batik untuk digunakan. Ruang kamar mandi adalah ruang dapur yang telah diubah suai menjadi kamar mandi. Mimpi indah la malam ni....





Terrapuri membuatkan pengunjung nya berada seperti berada di istana kerajaan melayu silam kerana selain kamar beradunya dan persekitaranya, hidangan sarapan paginya juga merupakan hidangan-hidangan tradisional dan popular di Terengganu khususnya. Enak-enak belaka.




Penginapan Terrapuri Heritage Village bermula dengan harga rm529 hingga rm 1279 semalam dan sekiranya anda ingin melawat ke dalam Terrapuri walaupun tidak menginap, resort ini menerima pengunjung dengan bayaran rm22 per pax. Selain itu, Terrapuri juga menyediakan pelbagai pakej tour untuk anda terokai di negeri Terengganu Darul Iman ini. Oleh itu, luangkan masa anda dan nikmatilah keistimewaan Terrapuri Heritage Village.

TERRAPURI HERITAGE VILLAGE

KG. MANGKUK , PENARIK, 22120 SETIU,
TERENGGANU, MALAYSIA.

TEL   :  +609 624 5020 
FAX  :  +609 626 2022

Email  :  sales@terrapuri.com

Website  :  www.terrapuri.com


Sukacita,

AYIE.

SATU RINGGIT SATU RASA 2020 @ MATIC

Assalammualaikum dan Salam Manis.... SATU RINGGIT SATU RASA 2020 !!!!!! Makanan tradisi dan kesukaan rakyat Malaysia sekali lagi dipr...