Saturday, 27 June 2020

SUNWAY LAGOON WILDLIFE PARK : Mari Kembali Melawat Haiwan !!!

Assalammualaikum & Salam Manis....

Panggilan untuk pencinta-pencinta haiwan, sila ke SUNWAY LAGOON WILDLIFE PARK untuk meneruskan perjalanan anda berjumpa binatang-binatang liar yang sudah lama terpisah dari pengunjungnya akibat pandemik virus covid-19. Oleh yang demikian, Ayie nak bagi tau korang semua yang Sunway Lagoon dah membuka semula zoo nya untuk pelawat bermula 13 Jun 2020 dari jam 10 pagi hingga 6 petang setiap hari.
Biasanya kita tahu yang Sunway Lagoon lebih popular sebagai Taman Tema Air dan jarang nak highligt pasal wildlife nya. Ayie pun kalau sebut pasal Sunway Lagoon terus tak sabar nak mandi-manda dan nak main semua permainnannya. Kerana belum mendapat kebenaran untuk beroperasi sepenuhnya, Sunway Lagoon hanya membuka Wildlife Park mereka dan menawarkan pengalaman baru dan pengembaraan yang lebih menarik lagi menyeronokkan untuk pengunjungnya.. Mai sini Ayie nak cerita pasal Sunway Lagoon Wildlife Park ini......

SOP Yang Tinggi !

Pematuhan SOP yang tinggi dan menyeluruh serta new normal boleh kita perhatikan dari awal kita membeli tiket , masuk ke Sunway Lagoon hingga kita keluar dari Sunway Lagoon. Staff Sunway dah bersedia menyambut ketibaan kita dengan senyuman manis dan sapaan mesra. Semua sudah di nyahkuman, pemgambilan suhu dan detail pengunjung, dan ditambah dengan terowong pembasmi kuman atau disinfactant tunnel untuk langkah-langkah keselamatan agar kita rase lebih selamat dan seronok menghabiskan masa dengan zoo ini.
Pengunjung juga masih diharuskan memakai mask dan menggunakan hand sanitizer sebelum berinteraksi dengan haiwan-haiwan malah disediakan hand sanitizer di tempat-tempat sesuai.


WILDLIFE PARK !

Ok, apa yang menariknya Sunway Lagoon Wildlife Park ini ? meh sini nak bagi tau..

- Zoo interktif Malaysia pertama yang memberikan pengunjung untuk mengenal dan melihat lebih dekat lebih 140 spesis dan 82 spesifik-spesis haiwan dan pameran seperti kepelbagaian kucing besr, beruang, burung, ikan, reptilia dan mamalia dari seluruh dunia.

- Wildlife Park yang seluas 8 ekar ini harus kita terokai dengan pergi ke Village, Rimba, Jungle Trail, Aviary, New World Monkey, Tigerland, White Lion Kingdom, Pet Village, Bird Savannah, Tree Top Terrace dan tarikan terbaru mereka ialah Tree Top Walk iaitu kita boleh berjalan di laluan pejalan kaki bertingkat tinggi yang menjalar sepanjang 220 meter menyusuri gunung yang rimbun melalui Wildlife Park dan Bird Aviary yang menghadap ke tasik Sunway Lagoon.

- Bird Photography : Bersedia dengan kamera, ambil gambar dengan burung exotik di Rimba photo mount.

- Macaw Talk : Tengok sendiri spesis burung kakak tua ini dan belajar lebih lanjut tentang habitatnya, diet, pembiakan dan sebagainya.


- Behind The Scenes - Wildlife Kitchen : Lihat belakang tabir penjagaan spesis-spesis haiwan-haiwan yang mempersonakan ini.

- Horse Grooming Class : Untuk peminat kuda, sertai Ranger Wildlife Park dan pelajari tips-tips, cara penjagaan dan banyak lagi yang anda ingin tahu tentang haiwan pantas ini.

- Otter Talk : Jumpa dan tahu dengan banyak lagi semua tentang Otter si mahluk berbulu yang comel.

- Animal Appearance : Ranger Wildlife Park akan mengenalkan pengunjung dengan beberapa haiwan jinak, dan bercerita tentang kelebihan, keunikan dan penjagaan haiwan-haiwan ini.

- Feeding Sessions : Beberapa sesi memberi makan haiwan tertentu boleh kita lihat setiap hari dan Ranger siap sedia memberi penerangan semasa sesi dan bersedia menjawab soalan tentang hidupan liar tersebut.

- Pet Village Activities : Pengunjung akan di beri sayur-sayuran dan boleh memberi makan spesis binatang yang sering di jadikan peliharaan seperti arnab, kura-kura dan banyak lagi.. Ada juga aktiviti menangkap ikan kecil dengan sauk kecil di lonkang ikan.

- Jungle Trail : Jom kita berjalan di laluan berhutan yang unik dan sila perhatikan habitat semulajadi beberapa binatang liar yang bebas berkeliaran.

Banyakkan  yang kita boleh enjoy di Sunway Lagoon Wildlife Park dan bila dah lapar, boleh pilih makan di outlet makanan seperti Marrybrown, Subway, Malaysia Local Delight dan banyak lagi serta jangan lupa beli cenderahati untuk kenang-kenangan ye.....



Harga tiket Wildlife Park : -

ONLINE  My Card  :  Adult  =  RM49

                                     Child   =  RM39

Walk In  : Adult  =  RM69

                 Child  =  RM49




Nak tahu lebih lanjut, boleh layari .....

                    www.sunwaylagoon.com

                    www.facebook.com/SunwayLagoonMalaysia.


Apa tunggu lagi.. waktu ini la anda nak keluar dan berinteraksi dengan haiwan-haiwan liar yang dah lama kita terputus hubungan. Jom ke SUNWAY LAGOON WILDLIFE PARK !!

Sukacita, 

Ayie.

Monday, 15 June 2020

NAK BERCUTI ? JOM PUSING SELANGOR DULU !! SEHARI DI SELANGOR, MARI KE SEPANG !

                         
Assalammualaikum & Salam Manis....

Syukur kita dah boleh merentas negeri dan sekarang pelancongan domestik telah pun dibuka. Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP ) Covid-19 yang kita alami sebelum ini telah memasuki fasa pemulihan dan bila YAB Perdana Menteri kita kata cuti-cuti Malaysia dibenarkan, berbunga rasa hati macam dalam hati ade taman gitu..

Seiring itu, Tourism Selangor pada masa ini sedang giat melaksanakan pelbagai inisiatif pelan pemulihan pelancongan agar ia kembali menjadi meriah seperti sediakala. Mengenai SOP, semua sudah di ambil kira dan sekarang salah satu promosi dari Tourism Selangor adalah memperkenalkan daerah-daerah yang ada di Selangor Darul Ehsan ini. Ada 9 daerah di Selangor dan ia berpotensi utk menjadi tarikan pelancongan.

Lama kekal di rumah dan akhirnya bila melancong sudah dibenarkan, mana nak pergi ni ? apa kata PUSING SELANGOR DULU ? lebih-lebih lagi untuk mereka yang tinggal di Selangor. Lebih baik pergi yang dekat dulu tapi Selangor di mana? aaaaa sila la baca ye apa yang Ayie nak kongsi ni ye...

Ayie nak kongsi dengan korang semua satu jadual perjalanan atau program 1 hari yang telah disediakan oleh Tourism Selangor untuk pergi bercuti di Sepang, Selangor! dan aktiviti-aktiviti yang boleh kita buat di Sepang dalam satu hari percutian. Malah, ade beberapa tempat yang dicadangkan, Ayie dah pernah pergi dan memang best, serta mencipta kenangan yang menyeronokkan!

Maka dengan itu, sila duduk, jangan lari.. baca pelan-pelan...

Daerah SEPANG .

Daerah Sepang yang mempunyai lebih daripada 190,889 populasi mula berpesat di Bandar Baru Salak Tinggi. Kini, bukan sahaja ia menjadi laluan keluar dan masuk utama Negara dengan adanya dua buah lapangan terbang antarabangsa, KLIA dan KLIA2, Dearah ini juga terkenal dengan Litar Antarabangsa Sepang yang telah menjadi tempat untuk mengadakan pelbagai acara sukan motor pada setiap tahun. Menempatkan Pusat Membeli-belah premium pertama di Selangor, Sepang giat menarik ramai pelancong dari seluruh dunia menjadikannya salah sebuah Daerah yang wajib anda kunjungi di Selangor!
 
8.00 a.m.         : Berjoging di Taman Tasik Cyberjaya
9.00 a.m.         : Singgah di Restoran Adik Abang untuk sarapan pagi
10.00 a.m.       : Bergerak ke Litar Antarabangsa Sepang
1.00 p.m.         : Ikuti Mangrove Tour
2.30 p.m.         : Luangkan masa di Ladang HL Sepang
3.30 p.m.         : Berbelanja di Mitsui Outlet Park
5.00 p.m.         : Minum petang di Book Barter Cafe
6:00 p.m.         : Bersiar-siar di sekitar Tamarind Square Cyberjaya
1)     Berjoging di Taman Tasik Cyberjaya

Mulakan hari dengan berpakaian sukan kegemaran anda dan singgahlah ke Taman Tasik Cyberjaya yang terkenal ini. Di sini, terdapat beberapa trek larian terbaik yang boleh anda cuba dengan rakan-rakan anda! Juga tidak ketinggalan, persekitaran yang menenangkan serta udara yang segar di taman hijau ini sudah pasti akan memberikan anda satu perasaan yang nyaman untuk bersenam.

 2)     Singgah di Restoran Adik Abang untuk Sarapan Pagi
Tambahkan tenaga anda dengan bersarapan di lokasi kegemaran ramai iaitu Restoran Adik Abang! Di sini, anda akan disajikan dengan pelbagai makanan Malaysia yang lazat di mana anda boleh memesan dari menu mereka. Adalah sangat digalakkan untuk anda mencuba Lontong, Nasi lemak dan Roti Canai di kedai ini. Sekiranya anda merupakan seorang penggemar ketiga-tiga makanan tersebut, ini semestinya tempat yang tepat untuk anda!

3)     Bergerak ke Litar Antarabangsa Sepang
Teruskan hari anda dengan melawati Litar Antarabangsa Sepang yang terkenal. Di sini, anda akan dibawa ke seluruh kawasan litar ini di mana anda boleh mengisi pengetahuan anda mengenai industri sukan permotoran! Lawatan ini merangkumi lawatan ke Grandstand, Race Control Room, Perdana Suite perdana dan banyak lagi! Jangan lupa untuk mengunjungi Muzium Automobil yang terkenal semasa anda berada di sana.
Kalau nak tau lebih lanjut, baca di sini pengalaman Ayie di Litar Antarabangsa Sepang,  Klik sini https://hellenkiller-timetorest.blogspot.com/search?q=litar+sepang

4)     Makan tengah hari di Restoran Nasi Padang Minang Batang Kapeh
Jangan lupa untuk datang ke restoran Nasi Padang yang terkenal di Kampung Salak Tinggi pada waktu tengah hari! Sekiranya anda sedang mencari masakan selera kampung dan tradisional yang sedap tak terhingga, anda boleh datang ke sini untuk mencuba menu ikan bakar dan ikan keli mereka. Selain daripada kedua-dua menu tersebut, hidangan lain yang turut disajikan di sini juga patut anda cuba! 




Semasa berjalan-jalan di Daerah Sepang, pastikan anda berkunjung ke Ladang Buah Naga yang menakjubkan ini. Terletak di Bagan Lalang, ladang ini dikenali dengan buah naga yang ditanam dan terdapat juga sebuah kafe yang boleh anda lawati untuk mencuba menu istimewa mereka iaitu Roti King Kong dan kentang tumbuk yang disajikan dengan kuah buah naga dan juga jus buah naga yang diperah segar!
Sedapnya makan buah naga... klik sini https://hellenkiller-timetorest.blogspot.com/search?q=buah+naga

7)     Berbelanja di Mitsui Outlet
Luangkan hari anda di Mitsui Outlet Park yang terkemuka ini untuk mendapatkan satu pengalaman membeli-belah yang terbaik di Sepang! Di sini terdapat pelbagai barangan berjenama dan mewah yang dipasarkan dengan harga yang menarik dan lebih murah berbanding Pusat Membeli-belah yang lain. Anda pasti tidak ingin ketinggalan mendapatkan tawaran yang diberikan oleh setiap kedai di Pusat Membeli-belah premium ini!
Pengalaman Ayie di Mitsui Outlet Park di sini : https://hellenkiller-timetorest.blogspot.com/search?q=mitsui

8)     Waktu minum di Book Barter CafĂ©
Berehatlah seketika dan bersantai di kafe yang menarik di Tamarind Square ini sambil menikmati waktu minum petang anda! Ruang dalaman kafe ini menggayakan konsep kedai buku di mana ia telah menjadi salah satu tempat yang digemari ramai, terutamanya para pelajar bagi menyiapkan tugasan kuliah mereka.  Bukan sahaja persekitaran kafe ini menenangkan, pencuci mulut dan kopi di sini juga semestinya akan menggiurkan anda juga! Jangan lupa untuk turut mencuba Japanese Cottony Cheesecake dan kopi flat-white mereka semasa anda berada di sana.

9)     Bersiar-siar di sekitar Tamarind Square Cyberjaya
Setelah meluangkan masa anda di kafe, pastikan anda terokai Tamarind Square ini! Selain terkenal dengan tempatnya yang amat Instagram-worthy, anda juga boleh menyertai beberapa aktiviti mingguan di sini. Antaranya ialah aktiviti Zumba Fitness, Pound Fitness, Yoga dan aktiviti Piloxing! Juga, terdapat pasar malam yang berkonsepkan urban yang diadakan pada hari Rabu ke-2 dan ke-4 yang boleh anda lawati pada setiap bulan. Turut terdapat sebuah majlis hiburan yang dipanggil Lepaq yang akan diadakan pada hari Sabtu terakhir pada setiap bulan di sini.

10)     Makan malam di HM Sri Bagan Sepang
Satu penutup yang terbaik untuk hari anda adalah dengan makan malam sambil menikmati bayu laut yang sangat menenangkan! Bunyi ombak dan udara yang sejuk pasti akan mengubahkan mood anda agar lebih tenang. Disini, anda boleh memilih hidangan dari menu ala-carte atau pakej mereka yang penuh dengan pilihan! Semua menu di sini wajib anda cuba terutamanya Ikan Talapia Bakar, Ikan Siakap Steam dan Sambal Udang Petai mereka yang amat disyorkan!
 
Itulah dia! Sekiranya anda sudah sampai sejauh ini, ianya bermakna anda sudah membaca kesemua lokasi yang telah kami sertakan dalam jadual perjalanan ini. Oleh itu, jangan lupa untuk pergi ke Daerah yang menakjubkan di Selangor ini! Tidak dinafikan lagi, Daerah Sepang ini sudah pasti akan membuat anda kagum kerana tarikannya yang luar biasa!
 
Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel.

Ok, Ayie harap apa yang dikongsi ini boleh memberikan korang lebih banyak pilihan tempat bercuti di Selangor ini dan waktu korang melancong nanti, sentiasa mengamalkan new normal, penjarakan sosial dan penjagaan kebersiahn yang optimum.  

Selamat bercuti....

Terima Kasih Tourism Selangor !

Sukacita, 

Ayie.




SUNWAY LAGOON WILDLIFE PARK : Mari Kembali Melawat Haiwan !!!

Assalammualaikum & Salam Manis.... Panggilan untuk pencinta-pencinta haiwan, sila ke SUNWAY LAGOON WILDLIFE PARK untuk meneruskan p...