Saturday, 4 August 2018

TAMAN WETLAND - Jantung Putrajaya.




Berkunjung ke Taman Wetland Putrajaya bersama rakan media dalam Travelogue Escape 2.0 Putrajaya memberikan banyak pengetahuan tentang taman tanah lembab pertama buatan manusia ini.
Taman Wetland yang juga dikenali sebagai ' the heart of Putrajaya ' ini merupakan kawasan tanah lembab air tawar yang terbesar dan terpenting di bina di kawasan tropika. Ia juga adalah satu lagi kisah kejayaan Putrajaya yang membanggakan.



Selama bertahun-tahun , taman ini telah berkembang menjadi lebih daripada ' water filter ' untuk tasik Putrajaya dan telah berjaya mengekalkan keseimbangan ekosistem di sini.
Terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu Wetland Park dan Pusat Rekreasi Tasik ( lake recreational centre ) taman ini merupakan taman awam yang menyediakan kemudahan - kemudahan seperti jalan dan laluan yang direka dengan baik , menara tinjau dan tasik Flamingo.

Di beritahu, flamingo di sini di beri makan cencaluk dan burung ini tidur berdiri

 Di Pusat Rekreasi Tasik pula , semua aktiviti air bole di lakukan seperti memancing  , kanu dan berkayak. Di tasik ini juga merupakan habitat untuk pelbagai spesis ikan tempatan.
inilah sebahagian ' WATER FILTER ' untuk tasik Putrajaya





Taman Wetland semakin popular sebagai destinasi ecotourism dengan pelbagai aktiviti yang ditawarkan serta ilmu pengetahuan tentang biodiversity yang ada di taman ini dan tumpuan pemerhati burung.



Waktu operasi Taman Wetland :

Setiap hari -  Park                                        : 7 pagi hingga 7 malam

                      Nature Interpretation Centre  : 9 pagi hingga 6 petang 

PERCUMA : Tiada bayaran masuk , cuma untuk mengunakan servis dan fasiliti seperti sewa basikal , naik trem dan aktiviti air akan di kenakan bayaran.




menara tinjau


Jom terokai Taman Wetland di ;

TAMAN WETLAND PUTRAJAYA
Presint 13 , 62300 Putrajaya Malaysia.
+603 8887 7773 / +603 8873 1364
email : tw@ppj.gov.my/putrajayawetland@gmail.com

TERIMA KASIH kepada :
- Travelogue Escape 2.0 Putrajaya
- Santai Travel
- Perbandanan Putrajaya
- Taman Wetland Putrajaya
dan SEMUA yang TERLIBAT..

Sekian dari AYIE.

Bergembira di SKY RIDES FESTIVALS PARK PUTRAJAYA.


Sky Rides Festivals Park Putrajaya adalah tapak festival yang menyediakan pelbagai keseronokan dan tempat yang sangat sesuai untuk menghabiskan masa riadah anda dari siang hari hingga ke malam. Banyak zon- zon rekriasi yang ada , tetapi yang paling mencuri tumpuan ialah belon besar Sky Balloon dan tapak halangan ala-ala ninja warrior di Sky Warrior.


Rasailah pengalaman menaiki belon helium yang terbesar di Malaysia dan mencuba kekuatan fizikal dan mental anda di Sky Warrior yang menjadi tarikan utama di Sky Rides Festivals Park ini.

SKY RIDES BALLOON.

Sky Rides Balloon ini ialah belon tethered helium yang pertama dan terbesar di Malaysia yang mendapat pengiktirafan The Malaysia Book Of Records untuk itu. Sekiranya anda melalui jambatan Sri Wawasan di Putrajaya , sudah boleh nampak belon helium ini megah terapung di udara. Belon helium ini tak melayang-layang di udara macam belon panas di Cappadocia tu ye.... belon helium ini hanya bergerak dari bawah untuk mengambil pengunjung dan bergerak perlahan-lahan ke atas. Apabila sampai di ketinggian yang di tetapkan , belon akan statik di ketinggian tersebut selama beberapa minit dan pengunjung boleh lah menikmati panorama 360 darjah Putrajaya dari udara dan lihat bagaimana rupa ikon-ikon Putrajaya dari ketinggian 500 kaki... Ramai yang beritahu , naik waktu senja baru best katanya,  permandangan lagi cantik.. tak percaya ? pergi la try..

Harga tiket :My Card         - dewasa rm45   kanak-kanak  rm35
                    Non my card  - dewasa rm 73   kanak- kanak  rm 65

inilah dia belon tethered helium pertama dan terbesar di Malaysia..

antara panorama Putrajaya dari udara

person in-charge di dalam belon helium ni.. dia uruskan secara manual..

kami berada di dalam sangkar.. untuk keselamatan..

keterujaan menaiki belon helium terbesar di Malaysia..

haiiii.. kami dah try... anda bila lagi...

SKY WARRIOR.

Penggemar rancangan Ninja Warrior di Astro pasti teruja untuk mencuba kekuatan fizikal dan mental anda di Sky Warrior Putrajaya. Panjat-panjat dan lompat-lompat serta kekuatan stamina anda akan di uji di sini... Dengan sekali bayaran masuk, anda boleh mencuba berkali-kali halangan-halangan yang ada sehingga anda puas .
Untuk kanak-kanak , SKY KIDS pun ada untuk mereka...

Ini dia halangan -halangan yang menanti di SKY WARRIOR...



salah seorang rakan media dari Jepun yang mencuba.. tapi sayang,, kandas di halangan kedua.



sebelum nak try sky warrior , warm up dengan angkat tong ni dulu..


Oeh itu , jangan ketinggalan untuk berkunjung ke Sky Rides Festivals Park Putrajaya...

Di buka setiap hari  10 pagi hingga 10 malam.
Jumaat & Sabtu : 10 pagi hingga 12 tengah malam.

Masuk PERCUMA ke Tapak Festival , tetapi untuk mencuba pelbagai tarikan yang ada , perlu membayar tiket.





Keterangan lanjut boleh hubungi :

SKY RIDES FESTIVALS PARK PUTRAJAYA ,
Jalan P2M , Presint 2 , 62100 Putrajaya.
+6016 272 2677 / +6014 969 9482
www.skyridesfestivals.com

TERIMA KASIH kepada :
 - Travelogue Escape 2.0 Putrajaya
 - Santai Travel
 - Perbadanan Putrajaya
 - Sky Rides Festivals Park Putrajaya
dan SEMUA yang TERLIBAT.

Sekian dari AYIE.





BERKUDA di TAMAN EKUESTRIAN PUTRAJAYA


Berkuda merupakan salah satu sukan yang menyihatkan dan sangat menyeronokkan. Cuma, kalau dulu kita selalu beranggapan sukan ini atau sekadar nak merasai naik kuda memerlukan kos yang besar. Ayie ingat lagi , masa kecil-kecil dulu , bila tengok di tv orang naik kuda , teringin sangat .. tapi tak tahu nak naik kuda di mana dan pikir mesti mahal harganya....

Tapi itu dulu...sekarang sudah banyak tempat yang bole kita menunggang kuda dengan harga yang berpatutan. Salah satunya di Taman Ekuestrian Putrajaya ( TEP )..

Mula-mula sampai di Taman Ekuestrian Putrajaya ini , AYIE ingatkan tempat ini hanya untuk ahli-ahli kelab sahaja, kerana pintu masuknya saja dah memperlihatkan kemewahan dan ' private ' nya taman ini. Rupa-rupanya ia terbuka untuk orang ramai untuk merasai pengalaman menunggang kuda.






Taman Ekustrian Putrajaya menawarkan persekitaran yang hebat dan cantik di tengah-tengah keindahan alam semulajadi untuk orang ramai menunggang kuda dengan harga yang berpatutan. Bagi penunggang kuda mahir , di sini lah tempat mereka mengasah kemahiran menunggang mereka.




Taman yang di uruskan oleh Pulse Group ini sering menjadi tuan rumah untuk acara-acara besar pertandingan sukan ekuestrian dan sukan polo seperti Premier Cup Series dan terbaru sebagai salah satu venue semasa Sukan Asia Tenggara Kuala Lumpur 2017 .

Buat yang berminat dengan sukan ekuestrian ini , kelas menunggang kuda juga di buka untuk anda. just deal sahaja dengan mereka..




Sila hubungi :

Taman Ekuestruian Putrajaya,
Presint 5 , 62200 Putrajaya,
Wilayah Persekutuan Putrajaya Malaysia.
+603 8888 6080 / +603 8000 8902 / +603 8000 8925
www.tep.my

TERIMA KASIH kepada :
- Travelogue Escape 2.0 Putrajaya
- Santai Travel
- Perbadanan Putrajaya
- Taman Ekuestrian Putrajaya
dan SEMUA yang TERLIBAT.

#discoverputrajaya
#putrajayadekatje
#santaitravel

Sekian dari AYIE.

COSMODERM VITAMIN E & TEA TREE OIL - BERWAJAH BARU DENGAN FORMULA YANG DIPERBAHARUI

Assalammualaikum & Salam Manis.... Kalau sebelum ini Ayie beritahu tentang Cosmoderm Perfect Balanced, kali ini Ayie nak beritahu kalian...